BODNÁR FRUZSI, A RÓKUSFALVY BIRTOK BOLDOGSÁGCSEMPÉSZE

2019-05-20 Kitti

A hazai rendezvényszakmában dolgozók közül sokaknak neve egybeforrt valamilyen módon hivatásukkal. Következő interjúalanyunk egyik legnagyobb elismeréseként definiálta azt a pillanatot, mikor megtudta, rendezvényes berkekben őt is elérte ez a jelenség. Ezt szerintem mindenki imádná!

Mai bejegyzésünkben Birtok Fruzsival, a Rókusfalvy Birtok esküvőszervezőjével beszélgetünk a Birtok múltjáról, jelenéről, jövőjéről és arról, hogy ő hogyan éli meg a náluk szervezett eseményeket, mi hajtja őt a 107. levezényelt esküvő után is.

Szüntelen lelkesedéssel beszélt a párjairól, az esküvőkről és a helyszínről. Ő tényleg az a szervező, aki nem problémát, hanem megoldandó feladatokat lát maga előtt, akit nem rettentenek el a kihívások és az extra kérések. Szívvel, lélekkel megy és váltja valóra a Rókusfalvy Birtokra érkező jegyespárok legextrább kéréseit és hihetetlen energiával veti bele magát minden esküvőszezonba.

Szerinte ezt a munkát nem lehet úgy csinálni, hogy az ember nem hivatásaként tekint az esküvőszervezésre. Nagyon fontos gondolatokat fogalmazott meg a munka szeretetével és a szervezői életmód mozgatórugójával kapcsolatban. Ha Te is azon gondolkodsz, hogy erre a pályára lépsz, a következő interjút Neked ajánlom és kívánom, hogy Fruzsihoz hasonlóan legyél Te is megállíthatatlan a munkában, kitartó a nehéz pillanatokban és boldog amiatt, amit az asztalra teszel majd le! 

Jobb oldali fotó és borítókép: Török-Bognár Reni – https://www.facebook.com/torokbognarreni/

Kérlek mesélj nekünk a Rókusfalvy Fogadóról és Birtokról. 

Idén lesz 20 éves a Rókusfalvy Birtok és Fogadó. Idéntől új arculattal, a két létesítményt egyesítve várjuk majd vendégeinket. Az összeolvadás névváltoztatással is jár majd, Rókusfalvy Etyek néven folytatjuk majd tovább.

A Fogadó rész étteremként funkcionál és 13 db 2 ágyas szobával rendelkezik. Fent, a Birtokon található a feldolgozó és a régi Présház, amely kisebb létszámú borkóstolóknak (30 főig) tökéletes helyszín.
Múlt év nyarán elkészült a megújult rendezvénytermünk, ami június 30-ától várja a vendégeket. A tavalyi beruházás keretein belül idén még a belső kert felújítására kerül sor, illetve az egyik kedvelt szertartáshelyszínünk, a kis terasz is meg fog szépülni. A terem már teljesen elkészült. Kialakítottunk egy új kiszolgálóhelyiséget és a helyszín előtti parkolást is megoldottuk, külön parkolóink várják a vendégeket. 

Az épület mellett, a Birtok Vendégház várja azokat a megpihenni vágyókat, akik a rendezvények után a helyszínhez közel szeretnének aludni. Esküvők alkalmával például itt szokott megszállni az ifjú pár, a szülők vagy a közeli hozzátartozók.

Említetted a borkóstolókra is alkalmas présházat. Milyen módon szoktatok borkóstolókat tartani? 

Sima borkóstolót akár már 2-4 fő jelentkezésétől szervezünk, ezeken az alkalmakon 4-6 féle bor kóstolására készülünk. 

Céges programként a vacsorával összekötve ajánljuk ezt a programot, ilyenkor a menüsorhoz passzoló borsort állítunk össze, és ismertetőt tartunk a vacsora elején. Ha nagyobb a létszám, akkor pedig akár konkrét borkóstolóra is sor kerülhet.

Az esküvők alkalmával az italcsomagba minden esetben Rókusfalvy fehér és rosé borok kerülnek. Ezeket a pár természetesen az eseményt megelőzően lekóstolhatja, utána pedig a kiválasztott 2-3 fajta bort tesszük bele az italcsomagjukba.

Kérlek mesélj kicsit a Rókusfalvy Birtokon rendezett esküvőkről. Mikor érdemes hozzátok foglalni? Mi az ajánlatkérés menete? Hogyan zajlik a foglalás? 

A reális az, ha a pár, az esküvőt megelőző 10-12 hónapon belül érdeklődik és foglal. Idén május végén fogjuk megnyitni a 2020-as szezont, de már most, több mint 100 érdeklődő van a jövő évre. Jelenleg még van pár szabad pénteki napunk erre a szezonra és az őszi, téli esküvőkkel még abszolút időben vagyunk. 

A megkeresés után mindenki egy komplett ajánlatot kap, ami elég sok mindent tartalmaz. A bérleti díjon, különböző bútorcsomagokon túl az ajánlat tartalmaz egy excel táblázatot, ami egy költségvetés kalkulátort. Így minden pár könnyedén tudja a saját költségvetését kalkulálni.

Az ajánlat része az esküvőszervezői szolgáltatás is. Ezen a téren 3 csomag közül választhatnak a vendégek igényeik szerint. Van egy helyszíni lebonyolítást tartalmazó csomag, egy tágabb, amikor már segítünk alvállalkozókat is keresni és mi kérünk be ajánlatokat, illetve van még egy, ami a külföldön élő párok számára jött létre. Ez egy igazán széles körű szolgáltatást nyújtó csomag.

Ezen kívül pedig az érdeklődők megkapják a 4 catering alvállalkozónk éves alap ajánlatát is. Így kezdésnek röpke 40-45 oldalt tudnak a párok átböngészni.

Ami nálam alapszabály, hogyha érkezik egy pár és azonnal le akarja foglalni a helyszínt, nem engedem meg nekik. Kérem őket, hogy menjenek haza és gondolják át, opcióba tartjuk nekik pár napig a helyszínt. Mindig elmondom nekik, úgy kelljenek fel reggel, hogy ezt akarják. Pontosan ezért is talán, nálunk nem nagyon vannak lemondások, az elmúlt négy évben a 107 esküvőből – amellett, hogy egy párom sem vált még el és több mint 40 baba van – egy olyan pár volt, akik az esküvő előtt szétmentek és lemondták a foglalásukat, ez azért elég jó arány.

Kérlek mesélj egy picit a nagy napról. Hogyan zajlik egy esküvő nálatok.

A helyszín reggel 9-től, másnap reggel 7-ig a páré. Kora reggel érkezik a dekoros alvállalkozó, a catering szolgáltató, zeneszolgáltató és szép sorban a többiek. Ha az esküvő péntekre esik, a délelőtti építéssel párhuzamosan a pár tud a vendégházban készülődni. Ha az esküvő szombati napra esik a Birtoktól 200 méterre található Etyek Vintage-ben tudnak készülődni. 

Az Etyeki anyakönyvvezető este 8-ig ki tud jönni a helyszínre.

A legkedveltebb szertartási időpont a délután 5 óra, de legkorábban 4 órai kezdést szoktuk javasolni. Annál korábban nem ajánljuk.
Volt már olyan kérés, hogy a polgári szertartás este 10-kor legyen. Hivatalosan nem adhatják a párt össze este, így ezt úgy védtük ki, hogy a pár délelőtt lement az anyakönyvvezetőhöz, aláírta a papírokat, az anyakönyvvezető pedig volt annyira kedves, hogy este pedig összeadta őket itt a birtokon. 

Azért ez elég extra kérés. Szeretitek az ilyen jellegű extrém kéréseket? 

Szeretünk eleget tenni az extra kéréseknek. Mikor először a pár jelezte, hogy esti szertartást szeretnének, mondták, hogy tudják, biztosan lehetetlen. Mi pedig azt válaszoltuk, hogy dehogyis, simán megoldható. Szeretjük az ilyen ötleteket. Pár hete pont volt egy pár, akiknek nagy szerelme volt egy platánsor az Alcsúti úton, ott szerették volna tartani a szertartást. Közösen ezt is megoldottuk, így nem a Birtokon, a szőlő előtt, hanem a platánsoron volt a szertartás. Tehát amiben tudunk, segítünk.

Ha valaki úgy érkezik a Rókusfalvy Birtokra, hogy esküvőt szeretne, nagy valószínűséggel, veled fog kapcsolatba kerülni és Te leszel az, akivel az esküvő utolsó pillanatáig kapcsolatban lesznek. Mesélj kérlek egy picit magadról, mióta dolgozol itt a Birtokon?

Júniusban lesz 4 éve, hogy itt vagyok. Régebben rendezvényszervezőként dolgoztam és úgy érkeztem ide, hogy az volt a mondás,” Vannak rendezvények és pár esküvő.” Akkor még tényleg egy évben 20 alatt volt az esküvők száma. Akkor még a céges rendezvényekért felelős kollégámmal fele-felében csináltuk az eseményeket. Aztán egy év alatt óriásit fordult az arány és hirtelen sokkal több esküvő lett. Teltek a hónapok és kiderült, hogy hogy tudunk még jobban és hatékonyabban együtt dolgozni a munkatársammal, így maradtak nálam az esküvők, hiszen ez mindig is szívügyem volt, ő pedig a céges eseményeket vitte tovább. 

Az első év után így az esküvők 95 százaléka hozzám került, ezzel együtt pedig az első évemhez képest meg is duplázódott az esküvők száma. Ez nem feltétlenül miattam alakult így, de innentől kezdve tudtam csak és kizárólag esküvők szervezésével foglalkozni. Emellett természetesen a borok értékesítése és kóstoltatása ugyanúgy erős lába a helyszínnek.

A főszezon májustól szeptemberig tart. Ez mit jelent nálatok, jelenlegi állás szerint hány esküvőtök lesz a szezonban? Most, hogy elkészült az új rendezvényterem, tolódik a szezonotok? 

Mostani állás szerint 36 esküvőnk lesz a főszezonban, de a felújított rendezvényteremnek hála a főszezonon kívüli események száma is egyre több. A terem négy évszakos lett és így, hogy van benne fűtésünk és hűtésünk is, már kitolódik a szezonunk. Egyre többen keresnek meg minket téli esküvővel kapcsolatban. 

Mi a legkedvesebb esküvős emléked?

2016.09.16

Picit dátummániás vagyok, minden páromat dátum szerint tudom és úgy is azonosítom őket. Nagyon szeretem az összes páromat, mindig nagyon jó kapcsolat alakul ki közöttünk, így nem őket bántva, de mégis kiemelve ezt a napot, mondom azt, hogy ez a szeptember 16-a a legkedvesebb emlékem. Ott és akkor éreztem a munkám során az életben, a legeslegnagyobb szeretetgombócban magam. A pár tízen éve volt már együtt, a nagyszülőkkel hosszasan beszélgettünk, ez nekem egy nagyon különleges élmény volt és ebből a dátumból én azóta is nagyon sokszor táplálkozom.

Az a legjobb ebben a szakmában, hogy az őszinte szeretethez és boldogsághoz tudod hozzásegíteni a párokat. 

Szoktunk azon viccelődni, hogy melyik az a szakma, ahol ehhez hasonlóan az őszinte boldogsághoz tudod hozzásegíteni az embereket… és talán még a szülészorvos ez a kategória. 

Ezen a napon alakult ki egyébként egy véletlen folytán egy hashtag, a#boldogságcsempészet, ami azóta is a nevemhez kötődik. Eddig még nem indult útjára külön, de sokan ezzel azonosítanak.

Mi volt a legnagyobb kihívás az elmúlt időszakban?

A legnagyobb kihívás 2018.06.29-ról 30-ra való éjszaka. Több, mint 60 ember volt itt, hogy befejezzük az átalakításokat, a felújítást és megkezdhessük a szezont úgy, ahogy annak lennie kell. Szerintem egyébként többen így vagyunk vele, az itt dolgozókkal és a vezetőkkel, hogy nem biztos, hogy elhittük délelőtt, hogy ez másnap reggelre olyan lesz, mint amit szerettünk volna.

Ott megfogalmazódott bennünk, hogy nem tudtuk, hogy lehetetlen, ezért inkább megcsináltuk.– Ez volt a múlt év szlogenje.

Kérlek, mesélj a #boldogságcsempészetről még. 

Kiskoromban döntöttem el, hogy esküvőszervező szeretnék lenni. Később elhessegettem ezt az ötletet, nem volt porondon. Az élet aztán úgy hozta, hogy rendezvényszervezőként dolgoztam a főiskola után és amikor idejöttem, most már 4 éve – úgy éreztem teljesen más vér folyik az ereimben ha meghallottam a szót, „esküvő”. Tudtam, hogy meg van a helyem és megtaláltam azt, amit szeretnék csinálni és azóta is gőzerővel és rendületlenül megyünk előre. 

A#boldogságcsemészet pedig mellé jött. És igen, lehet, hogy ezek csak szavak, de azt gondolom, hogy ennek a szónak nagyon erős jelentése van. Én nagyon hiszek az őszinte boldogságban.

Milyen további terveid vannak?

Nekem különböző határidők és számok vannak mindig a szemem előtt. Ez a dátummániás mivoltomból adódik. Szeretnék egy olyan szezont, amikor 50 esküvőnk van. Illetve nem biztos, hogy ennek örülnek a főnökeim, de kimondom, 500 esküvőt biztosan szeretnék megcsinálni a Birtokon, aztán utána újra tárgyaljuk a dolgokat.

És mennyinél tartasz?

107. Nekem kellenek ezek a számok, sokkal jobban érzem, hogy akkor ezért megyünk. Mindig is a számok és a dátumok voltak előtérben nálam. Igazából azt gondolom, ha valaki jól érzi magát abban, amit csinál, azt lehet hivatásnak nevezni. Napról napra van benne kihívás. Ha valaki így dolgozhat és így csinálhatja, amit csinál, akkor nagyon nagy tervek nem kellenek, csak reménykedsz abban, hogy ilyen, vagy ennél jobb lesz, és ha ez így van, akkor ezzel meg vagy elégedve. 

Ha már keresed, hogy hogyan lehetne jobb és hogyan kellene változtatni, akkor már van benned elégedetlenség. Ehhez a munkához fix lábon kell állnod, ez alapfeltétel, szerintem mindent sokkal jobb így megélni.

Vélemény, hozzászólás?