SALLANGMENTES DEKORÁCIÓ – ESKÜVŐDEKOR NÓRITÓL

2020-04-14 Kitti

A YESS Talks! a YESS EVENT HIRE blogsorozata, ahol számunkra kedves, a rendezvényszakma területén tevékenykedő alkotók és márkák történeteit mutatjuk be az olvasóknak. Mi a YESS-nél, törekszünk az előremutatásra, a fejlődésre, a hazai rendezvénypiac színesítésére és tudjuk, hogy ezen törekvéseinkkel nem vagyunk egyedül. Nem titkolt szándékunk, hogy virtuálisan még közelebb kerüljenek az inspiráló, újító, előremutató hazai szolgáltatók közönségükhöz. Célunk, hogy minél többen megismerjék a márkák mögött álló emberek történeteit, ihletének forrását és a szakma szeretetének mozgatórugóját.  

Kis Nóri, az Esküvődekor Nóritól alapítója mesélt nekünk. 


Kérlek mesélj a vállalkozásodról.

A dekorálásba 6 éve vágtam bele (azt hiszem…elég gyorsan megy az idő, ezzel mindig bajban vagyok 😀 ) és abszolút nem volt tudatos döntés…Szóval nem, én nem a ,,saját esküvőm dekorálásakor jöttem rá…” sztorit fogom most elmesélni. ?

Barbi és Lea

Még korábban elvégeztem egy virágkötő sulit, de kicsit parkolópályára tettem a dolgot, mert elég sok minden érdekelt, így tanultam fotózást és lakberendezést is. Aztán egyszer csak jött egy ártatlan kérdés, miért is nem készítem el ismerőseink dekorációját az esküvőre. És igent mondtam, mert hát miért is ne? 😀 Ezt mondjuk menet közben többször megbántam, mert rettegtem, hogy nem fog sikerülni és utálni fogják az egészet, fogalmam sem volt, hogy s mint kell ilyesmit csinálni (a virágkötő suli valljuk be, inkább a papír miatt volt hasznos, mint a megszerzett tudást nézve), szóval az egész elég stresszes volt. Aztán végül mindenki imádta és abban az évben valahogy (tényleg nem tudom, hogy 😀 ) lett még 6-7 esküvőm és elkezdtek keresni a következő évi időpontokkal is.

Év végén mindig leülök és picit elmélkedek az elmúlt éven, jövőbeni terveimen és ekkor futott át az agyamon, mi lenne, ha ezt folytatnám.
Az első 2-3 év nagyon sok tanulással, önmagam és a határaim, saját ízlésvilágom megismerésével telt, de ezúton is köszönöm mindenkinek, hogy lehetőséget adtak és nem utolsó sorban bizalmat szavaztak nekem!
?
Aztán ez az egész szerelem lett, főleg a virágkötés része és hálás vagyok, hogy az utóbbi pár évben már a legtöbb megkeresésem olyan, hogy a párokkal emberileg is és stílusban is passzolunk, így igazi élmény lehet 1-1 munka.
Igazából talán ezt tartom az egész dekorálás/tervezgetés alapjának. Vagyis, hogy legyen összhang mind emberileg, mind szakmailag, illetve a bizalom is fontos számomra. Ritka, hogy valaki teljes szabadkezet adjon, de ez egyben áldás és átok is, hiszen senki sem hosszú évtizedes szoros barátság után keres föl (najó, persze vannak ilyenek is), hogy dekorációt készítsek neki, így viszonylag rövid időn belül kell leszűrni, ki mit szeretne.
De a bizalom elsősorban nem is ezért fontos számomra, hanem azért, mert kölcsönösen megbízunk egymás döntéseiben, ízlésében és javaslataiban. És persze egy kreatív ember számára ez a bizalom a legnagyobb ajándék, hiszen így tud igazán kiteljesedni 1-1 munkában. 
Alapvetően egyedül vágtam bele ebbe az egész vállalkozásba és ez a mai napig is így van, vagyis a párokkal való kapcsolattartás, ötletelés és végül a dekoráció előkészítése, virágkötés is egyszemélyes ,,buli”. ?

Persze az évek alatt arra is rájöttem, hogy egyedül nem megy, így vannak feladatok, amiket ki szoktam engedni a kezem közül (persze kapcsolattartás mellett), meg persze a helyszíni dekorláláshoz és esetenként a virágkötéshez is hívok segítséget. Grafikai feladatokat például én nem szoktam elvállalni, de szerencsére nagyon sok szuper grafikust, kalligráfust tudhatok az ismerőseim és barátaim között, így előszeretettel ajánlom is őket.
Fix csapatom nincs (bár anyukám rajongása fizikailag is testet ölt, vagyis ő például nagyon szeret /legalábbis ezt mondja
?/ velem jönni és segíteni, akár az előkészületekben is), de van több olyan csapattagom, akikhez mindig tudok nyúlni, ha épp dekorálni megyünk vagy ha egy nagyobb esküvőre elkél a virágkötő segítség.

Eszter és Zsigu

A dekoráció tervezés tekintetében nagyon fontosnak tartom az összhangot, kicsit olyan módon állok hozzá, mint egy arculattervezéshez.
Fontos számomra, hogy az apró részletek végül egy teljes egésszé álljanak össze, vagyis stílusban is kiegészítsék egymást.
Ezért például nem igazán preferálom, ha valaki olyan kéréssel keres meg, hogy a dekoráció egy részét magának készítené vagy saját elemeket használjunk. Persze ebből is tudnak kisülni jó dolgok, de sajnos ez az esetek nagy többségében nem így van.
Ilyenkor sokszor fölajánlom, hogy ha megtehetik és szeretnének DIY esküvőt, akkor szívesen készítek számukra csak virág dekorációt is. Így mindenki öröme teljes lehet.
?

Mi az a 3 szó, ami leginkább jellemzi a munkádat?

Ez egy elég nehéz kérdés, ezen még annyira nem gondolkoztam. ?
De talán a ,,kevesebb néha több” (tudom, ez nem egy szó, bocsi, de mivel nem kifejezetten egy stílusban alkotok, ezért a minimalizmust/letisztultságot nem érzem helyénvalónak), merészség (szeretek kísérletezni anyagokkal, színekkel, növényekkel, ha tehetem), egyszerűség (inkább a sallangmentes ,,tiszta” dekorációt kedvelem).

Mik a kedvenc trendjeid jelenleg? Design, enteriőr, étel, rendezvény területén bármi, ami most a szívedhez közel áll.

Nagyon kedvelem a letisztult, modern dolgokat, színhasználatot, a virágkötészetben most kifejezetten izgat például az ikebana, amit tavaly már némileg bele is csempésztem a KIOSK-beli esküvői dekorációmba. De emellett a minimalizmus mellett szeretem a burjánzó növényeket, virágkompozíciókat, a természetes anyagokat és színeket és szeretek kísérletezni a virágokkal is.
Rendszeresen figyelem a külföldi trendeket is a virágkötészetben, dekorációban és néha sikerül ellesnem 1-2 dolgot, amit szívesen ki is próbálok.
Anno, mikor lakberendezéssel foglalkoztam, szintén jellemző volt az ízlésemre ez a kettősség (?), mert nagyon vonzottak a letisztult, minimalista formák de közben az eklektikus, burjánzó dolgokat is kedvelem. Ez igazából most is így van, bár kétségkívül, ha megrendelésre dolgozik valaki, akkor ott elsősorban nem a saját vágyálmai teljesítése a cél.
?De az mindenképp jó, ha adhatunk magunkból is valamit.

Lillu és Miki

Mi inspirál Téged leginkább?

Igazából a külföldi trendek mindenképp, de másolni nem szeretek, így inkább színeket, hangulatokat, stílusbeli jellemzőket próbálok alapul venni.
A tervezgetés során persze ujjvérzésig pörgetjük mindenkivel a Pinterestet, de ezek mindig csak arra szolgálnak, hogy megkönnyítsék a kommunikációt a párokkal és leszűkítsük azt, mit szeretnének igazán.
Ezen kívül a virágok nagyon nagy inspirációt adnak, szeretem a virágpiacos csütörtöki hajnalokat, mert akkor kezd igazán testet ölteni a sok tervezgetés, ami megelőzte a kivitelezést. Meg amúgy nagyon király a rántott húsos szendvics a büfében.
?

Nóri és Márkus

Ilyenkor kimegyek a piacra és a megbeszélt színek szerint összeválogatok mindent, ami megfog és úgy gondolom, illene abba a dekorba, amit megbeszéltünk. Szeretem a kacskaringós vagy éppen érdekes növényeket, virágokat, szóval ez sokszor inspirál virágkötés során is, szeretem meghagyni őket ebben az eredeti állapotban, had kacskaringózzanak.
Ha épp nagyon egymásra hangolódunk egy párral, az is nagy inspiráció szerintem, vagy éppen egy kiválasztott anyag/szín/textúra…Szeretek ilyenekkel bíbelődni, főleg, ha partner rá a másik fél is.
?

Kedvenc megvalósult munkáid? Miért ezek állnak legközelebb a szívedhez?

Igazából minden évben van 1-2-3 olyan esküvő, ami valamiért különleges helyet foglal el a szívemben mind a mai napig.
Vagy azért, mert valami új dolgot tudtam megmutatni magamból, vagy azért, mert olyan szerencsésen együtt álltak a csillagok és minden iszonyú szuper volt, hogy egy hatalmas ’flow’ élmény volt a virágkötés/tervezgetés, vagy mert valami vicces sztori kapcsolódik az esküvőhöz, vagy mert nagyon megkedveltük egymást egy párral, esetleg nagyon jó volt a szolgáltatói gárda, stb. Szóval elég sok minden vezethet a ,,kedvenc” státuszig. 😀

A legfrissebb kedvencem Eszter és Zsigu tavaly augusztusi esküvője a KIOSKban, ahol a virágkötés igazi flow volt és akárhányszor visszanézem a képeket, megdobban a szívem.
Eszter szinte teljesen szabadkezet adott a dekornál és minden elvetemült ötletemre nyitott volt. Mondjuk elég vagány menyasszony volt, mert divattervező lévén magának tervezte és készítette el a ruháját (a varrás részében némi segítséggel).

Aztán egy „forever” kedvencem Barbi és Lea esküvője volt a #loveislove jegyében, ami a Káli-medence egy kis falujában volt és olyan merészen döntögettük a tabukat, hogy eszméletlen volt! Imádtam azt a dekort. ?Barbiékkal azóta is tartjuk a kapcsolatot, Lea grafikus, így emiatt közösen is szoktunk együtt dolgozni.

Volt egy nagyon laza, nagyon jó hangulatú ,,chill” esküvőm a Mátrában a Montem Vendégházban, ahol Hajni és Tomi fogadtak örök hűséget egymásnak családi körben. Minden olyan meghitt és őszinte volt, a dekorálás is nagyon jó élmény volt. Szerettem azt a természetes dekort és hát az a hely…imádom! ?

Kati és Jenő

Tavaly volt Kati és Jenő esküvője egy kis határmenti pincészetben, ott nagyon sok minden volt eszméletlen szuper. Náluk őszintén éreztem, hogy megélik az esküvőt és minden sallangtól mentesen ünnepelt együtt a család és ebből a mérhetetlen szeretetből még nekünk, szolgáltatóknak is jutott. Mindenki végtelenül kedves volt, egy régi bakancslistám, a korall bazsarózsa is helyet kapott a dekorban (sőt, Kati külön kérése volt), egy csodálatos grafikussal dolgoztunk együtt Ripszám Eszter személyében és az egész virágkötés és dekorálás nagyon nagy flow volt.Sokszor hasonló színpalettákkal dolgozunk dekorosként esküvőkön, de Kati és Máté felrúgott minden pasztell álmot, ugyanis az egyik kedvenc helyemen, a Sorg villában tartott esküvőjükre csupa élénk színekkel dolgozhattam. Nagyon klassz és mókás párosaim voltak ők, nagyon laza volt az esküvő is és az elejétől a végéig nagy élmény volt számomra. A színek meg…szuper volt! A sort pedig hosszan tudnám még sorolni…

Van olyan álomprojekted, amit már régóta szeretnél megvalósítani?

Most ilyen nagyon földhözragadt vágyaim vannak, mint például egy szuper műhely. 😀

Tavaly nyár végén leköltöztünk a családommal Veszprémbe, így most a raktár-műhely kialakítása lesz a következő nagyobb projekt, amit tervezek a szezon előtt.

 

Esküvődekor Nóritól

E-mail: eskuvodekor.noritol@gmail.com
Telefon: +36317824241
Facebook:https://www.facebook.com/eskuvodekornoritol/
Instagram:
https://www.instagram.com/eskuvodekor_noritol/

 

Barbi-Lea

Fotó: Just stay natural

Esküvőszervező: Local weddings

Kalligráfia: Kisdió

Dekorációs kiegészítők: Dress the day-wedding hire

Helyszín: Pegazus (Szentbékkálla)

Grafika: Leuska design

Ruha: Celeni

Eszter-Zsigu

Fotó: Juhász Bence Photos

Vázák: Dress the day- wedding hire

Plexi, kristályok: Kisdió

Helyszín: KIOSK

Hajni-Tomi

Fotó: Cserkuti Tamás wedding photography

Helyszín: Montem Vendégház

Nóri-Markus

Fotó: All that makes You happy

Ruha: Tarjáni Andrea-ruhatervezés, készítés

Haj:Hairfectionist – Kostyál Regina

Lillu-Miki

Fotó: Wertan Co.Ltd.

Grafika: Inkredible Letterpress

Ruha: Daalarna

Haj: Homolya Kitti Hairstylist

Smink: Szlamizita

Réz kiegészítők: Dress the day-wedding hire

Kati-Jenő

Fotó: Bowtie Weddings- CaptainDori

Grafika: Ripszám Eszter

 

Vélemény, hozzászólás?