„BÍZTATOM ŐKET, HOGY JÖJJENEK SZÁMOT KÉRNI, MERT INSPIRÁLNAK.” – PAÁL MÁRTON – DJ MSOUND

2020-02-02 Kitti

A YESS Talks legújabb részben Paál Márton – esküvői dj-vel beszélgetünk.
Marcival múlt év első felében ültünk le elkészíteni az interjút egy esküvői nyílt nap után. Előtte talán kétszer találkoztunk, így az ismeretségünk nem túl régi, azonban a nyílt napon pár perc beszélgetés után nagyon kíváncsi lettem a történetére. Marcinak egész életében jelen volt a zene és nagy valószínűséggel mindegyik olvasónknál több zenehallgatással eltöltött órával rendelkezik.

Több száz esküvőn való zenélés után ma már egyre inkább fókuszba helyezi a rendezvénytechnikai szolgáltatásait és a szívemnek olyan kedves event stylingot. Az interjú 2 órájából végül 50 percnyi hasznos anyag lett, a fennmaradó időt technikai megoldások, installációk, event styling elemek, jövőképek, tervek és inspirációk megosztásával töltöttük. De ne szaladjunk ennyire előre.

Marci kultikus helyeken és emberektől tanulta a szakmát. Ahogy mesél erről az időszakról a szavaiból érezni, hogy mindig is óriási hatással volt rá a zenén túl a szórakozó tömeg hangulata. Öröm hallgatni, ahogy arról mesél, hogy a kezdetekben gyermeki rajongás végül az évek alatt hogyan nőtte ki magát hivatássá. Múlt évben megnyerte a hazai esküvői szakma legrangosabb elismerését, a Hungarian Wedding Gala – Együttműködés díját – DJ kategóriában, most pedig a kezdetekről, a fejlődésről, a szakma szépségeiről és a terveiről mesélt nekünk.

_

Kérlek mesélj egy kicsit a kezdetekről. Azt olvastam a honlapodon, hogy szerencsések voltak az osztálytársaid, mert mindig volt, aki a zenét szolgáltatta a bulik alkalmával.

Nem az osztálytársaim voltak szerencsések, hanem a barátaim. A kettő nem volt ugyanaz, mert én szentendrei vagyok és Budapestre jártam középiskolába. A barátaim leginkább Szentendrén voltak.

Engem akkoriban a kilencvenes évek közepén nagyon érdekelt a rádiózás. (volt egy saját kis kalóz rádióm is, amit egy URH eszközből tuningoltunk át és kb 300m-re is elszólt) Szentendrén akkor alakult az első kereskedelmi rádióadó én pedigállandóan telefonáltam nekik, bementem ismerkedni a DJ-kkel és van onnan olyan lemezlovas ismerősöm, akivel azóta is nagyon jóban vagyunk és dolgozunk is együtt.

Szóval nagyon megtetszett nekem ez a diszkózás dolog és meg is fertőződtem. Ott kezdődött az egész: megvettem az első keverőmet, lemezjátszómat, hangfalakat, elkezdtem zenéket gyűjteniés otthon tesztelgettem őket a szüleim legnagyobb örömére.

Jó szemmel nézték?

Szerették csak állandóan zajongtam, üvöltött a zene. Egyébként mindig támogattak, amiben tudtak, amire volt lehetőségük. Apám még belépőt is szedett később a bulijainkban.
Ahogy teltek az évek, egyre több házibuliban játszottam és elkezdtünk saját rendezvényeket is összehozni. Szentendre összes kocsmájában csináltunk bulit mindenféle zenei stílusban, de a lényeg mindig az volt, hogy egy jóházibuli hangulat legyen. Mai napig, ha leülök a párokkal beszélgetniés megkérdezik, hogy mi a stílus, a válaszom mindig az, hogy: házibuli, ami olyan lesz, amit ti szeretnétek.

Fotó (jobb): Rokolya Photography

Hogy látod, meg tudják pontosan határozni az esküvőre készülő párok, hogy zeneileg mit is szeretnének? Mit szoktál tanácsolni?

Bízzák rá egy profira. Hagyják, hogy érvényesüljöés akkor jó lesz.

Hogyan szoktad felmérni az igényeiket?

Az imádom/utálom lista alapvető dolog. Nincsenek nagy titkok, aki profi, ezt megkérdezi. Nekem fontos mit szeretnek a vendégek. Azt gondolom, hogy az erősségem a rugalmasság az esküvőn. Tehát én könnyedén alkalmazkodom a vendégekhez. A párok pedig azt szeretnék, ha a vendégeikúgy mennének haza aznap este, hogy „Hú, ez volt a legjobb esküvő, amin valaha voltam”.

Akkor kijelenthetjük, hogy Te szereted, ha számot kérnek?

Persze!Bíztatom őket,hogy jöjjenek dalt kérni, mert inspirálnak. Aztán persze néha meg kell mondani nekik, hogy gondolkodjanak még, hátha eszükbe jut valami, ami jobban passzol egy esküvőhöz. De attól lesz házibuli, ha keverjük egyből a kért dalt. Gyerekkorunkban is ezt csináltuk: „Marcikám, akkor rakd a technora a rock n rollt. Én meg: OKÉ!”

Szervezés: Miss Planner Budapest // Fotó: Rokolya Photography

Akkor nincsenek korlátok?

Elég szélsőséges keretek között mozgok alapvetően. Nyilván van egy íve a bulinak, de sokféle stílus kerül elő egy este. Az Ed Sheeran-re simán rákeverek egy rock dalt és imádják! Megőrülnek, mert eszükbe sem jutna. Az emberek gyűlölnek elmenni egy újabb unalmas esküvőre, ahol a Backstreet Boysra megy a Spice Girls.

Tehát mentek a házibulik…

Igen, mentek és a bulik is. Volt egynagyon jóbarátom, aki sajnos már elhunyt. Ő volt a Medúzának az egyik tulaja a Fehérváriúton. Ez egy ikonikus klub, nagyon sok diszkós vált ott naggyá. Úgy jártunk bulizni, hogy csütörtökön mentünk hajnal 1-re a Medúzába, pénteken pedig a Dokk-ba. Ez ment egy évig minden héten. Nagyon sok lemezlovassal találkoztam és ismerkedtem meg. Úgy ”buliztam”, hogy beálltam mögéjük a pultba és figyeltem mit és hogyan csinálnak, tanultam a technikát. Otthon pedig gyakoroltam. Az ország legjobb lemezlovasai jártak ezekre a helyekre és zeneileg is nagyon jókorszak volt az ezredforduló.

Manapság ömlik ránk a rengeteg, sok esetben nagyon különböző stílusú zene. Ezeket is szívesen játszod az esküvőkön?

Igen, persze. De egy nagyobb esküvőn elég vegyes a társaság. Ilyenkor nagyon széles spektrumot kell lefedni.

Fotó (bal): Bodnár László // Szervezés (jobb): Miss Planner Budapest

Akkor figyeled az este közben a vendégeket, hogy mi az, amitetszik nekik, mi az, ami nem.

Az este vonala nagyjából megvan. Tudom, hogy mikor mi működik, inkább azt figyelem, hogy az a társaság a sokféle stílus közül melyikre őrül meg. Valamint azt is nézni kell, hogy kik táncolnak és hogyan. Mert ez dönti el, hogy milyen korszakból milyen stílusú zenét fogok feltenni. De ezzel ott, aznap kerülök képbe, mert a pár sem ismeri általában ennyire a vendégeit, hogy tudják mi az, ami működni fog.

Picit meg is vannak ijedve ettől a párok szerintem, hiszen tényleg sok esetben ők sem ismerik a vendégeik zenei ízlését. Teljes mértékben rád bízzák a feladatot ilyenkor?

Akik engem választanak és nem egy vurlicer kell nekik, azok rám bízzák. Olvassák a visszajelzéseket, ahol tényleg őszintén leírják a korábbi párjaim, hogy gondoltak valamire zeneileg, de milyen jó, hogy szabadjára engedtek, mert az tényleg működött, amit javasoltam.

Térjünk vissza a múlthoz. Mi történt a Medúzás időszak után?

Szép lassan közelebb kerültem a technikai oldalhoz. Elkezdtünk saját rendezvényeket csinálni Szentendrén LocoNight néven. 2001-ben adta ki a Fun Lovin’ Criminals a Loco-t és annyira szerettük, hogy ebből eredeztethető a sorozat neve, illetve elég őrültek is voltak azok az éjszakák. Amikor a bulisorozat elfáradt, akkor azt gondoltam, hogy érdemes lenne más területen is szerencsét próbálni, így a rendezvények kivitelezésétől elkalandoztam közel hét évre.

Hogyan tért vissza ennyi év után az életedbe a zene?

Tipikus, hogy majd ugye jön egy barát és megcsinálja a bulit. Egy ismerősömnek 2008-ban volt az esküvője. Na, itt én voltam ez a barát. Voltak hangfalaim, keverőm, zenelejátszóm és kedvem. Ekkor szerettem bele újra a zenélésbe, melynek végeredménye, hogy esküvőket csinálunk.

Miért döntöttél így?

Döntés még akkor nem volt. Jött ezután néhány év, ami egy nehéz periódusa az életemnek. Sokmindenből lett elegem. Ennek a záró momentuma képpen leültem és átgondoltam, hogy mi az, amiben igazán jó vagyok. Felkerült néhány dolog a listára voltak amikkel lehetett pénzt keresni, volt amivel nem igazán. Évente egy-két esküvőn, rendezvényen zenéltem akkoriban de csak barátoknak, ismerősöknek. Ezeken mindig az volt bennem, hogy: jó ég, két ember életének egyik legszebb napa… számtalanszor dörzsöltem a könnyeimet a szertartások során. Nekem ezzel kell foglalkoznom, mert energiát meríthetek. Szépen lassan fejlődött és aztán 2013-ban robbant egyet a dolog és azóta minden évben újra és újra.

Hány fős a csapat?

Ma három közvetlen kollégám van és több technikus, akik mind profi szakemberek a saját területükön. Van jónéhány olyan lemezlovas is akiket tudok ajánlani magam helyett. De ez mindig fejlődik, hiszen folyamatosan jönnek az új projektek.

Kedvenc megvalósult munkáid?

Minden évben van kb 10-15 olyan rendezvény, ami kiemelkedik. Vagy azért, mert nagyon szimpatikus a pár, a megrendelő, vagy azért mert hagyják, hogy olyat csináljunk, amilyet szeretnénk. Jó esetben ez a kettő együtt jár. De sokszor egy esküvő azért lesz kedvenc, mert elképesztően jó kollégák/barátok vannak jelen, akiket nagyon szeretek.

Úgy érzed, hogy olyan párok találnak meg, amilyen Te is vagy? Létezik tehát, hogy azok dolgoznak jól együtt, akik hasonlóak?

Persze. Nem működik egyébként. Leülsz beszélgetni és nincs meg az összhang, akkor inkább ajánlok kollégát a csapatból. Vannak olyan párok, akik leírják az életüket, kicsit bevonnak engem is. Ott tényleg azt érzem, hogy nekem szól. Szerencsére van évente 5-10 olyan esküvő, ami ez az utóbbi kategória. Ha úgy jön az ajánlatérés, hogy ”Tisztelt DJ” az megy egyből a spambe, nem engem keresett.

Mit teszel az ellen, hogy elkerüljön a kiégés? Eszméletlen sok esküvőt csináltál már, mivel tartod fenn az érdeklődésedet?

Meghúztam a vonalat. Csináltam sokesküvőt, ahol csak zenéltem. Tehát kivittem a pici cuccomat egyedül, lenyomtam a bulit, elvégeztem a munkámat aztán hazamentem. Ma már 80%ban csak olyan dolgokat csinálok, amik érdekelnek. Szerintem a kiégés arról szól, hogy már valami nem érdekel. Mostmár inkább vagyunk rendezvénytechnikai kivitelezők és kevésbé szól ez az egész arról, hogy én zenélek. Így folyamatosan változik a feladat. De vannak érdekes projektjeink, amik mindig lehetőséget adnak. Van a mufubereles.hu divízió. 1000nm prémium műfüvet adunk bérbe. Itt brutál jó projektek vannak és teljesen más egy esküvő is, ha csak ezt visszük. De van pl. Most már több mint három!!! kilóméter fényfüzérünk és ez is egy önálló területként működik, teljesen egyedülálló megvalósítások születnek. Van 180nm kültéri táncparkettünk is, az is megy már önállóan.

Fotó (bal): Török-Bognár Renáta, Dekoráció: Natural Wedding Decor // Fényfüzér (jobb): Goodevent

Beszéljünk kicsit a jövőről is. Hol látod magad öt vagy tíz év múlva?

Sok projekt fut a fejemben, illetve van folyamatban rendezvény kivitelezés és egészen más területeken is. Rendezvény vonalon az event styling, egyedi koncepciók megvalósítása az, ami érdekel és gőzerővel dolgozunk ezen és öt év múlva már jól csengő brandként szeretném látni. Illetve Tíz év múlva már majdnem 50 éves leszek. Van egy mezőgazdasági projekt addigra már ott is szeretnék sikereket elérni.

De a legfontosabb, hogy a családommal megfelelő mennyiségű és minőségű időt tölthessek együtt.

Paál Márton – DJ mSound
honlap: http://djmsound.com
facebook: www.facebook.com/eskuvoibuli

 

Vélemény, hozzászólás?