STOLLER MÁRTON BIRODALMA, A +52 EVENT & GASTRO HALL

2019-04-10 Kitti

Budapest határától alig pár tízen kilométerre, a főváros morajától azonban már messze, egy igazi két arcú település fekszik. Etyek, a hétköznapokon csendes kis falu – mindössze 4300 fő lakja – évente azonban többször telik meg roskadásig emberekkel és ad otthont fesztiváloknak, esküvőknek és céges eseményeknek.

A falu főútjától pár méterre, egy igazán különleges helyszín nyitotta meg kapuit idén januárban. Stoller Márton nevével fémjelzett +52 Event and Gastro Hall azonnal elvarázsolt, amikor Döme először küldte át a helyszín Facebook oldalát. Bár Ő az oldalon hirdetett steak workshop gondolatába szeretett bele, engem első pillantásra rabul ejtett a helyszín. Alig telt bele pár napba, már ott álltam Etyeken a +52 kerítésénél és a világ legszerencsésebb kutyája – ennek miértjére később még visszatérek – Hobó futott felém a kapu túloldaláról, vele pedig a hely házigazdája, Stoller Márton invitált helyszínbejárásra.

A helyszín…

A látogató azonnal beleszeret a miliőbe. Az égig érő fenyők látványa, a dimbes-dombos telek, a gyönyörű udvar és a letisztult épület tökéletes harmóniát alkot. A rendezvényház tervezésekor lenyűgöző módon ötvözték a múlt hagyatékát a jelen kor modern stílusával. Igazi nyugalom szigete.

Etyek legújabb rendezvényhelyszínén harmonikus egységet alkot a grandiózus pezsgőboros pince és a hozzá épített, napfényes, átriumos terasz. Ezt az idillt koronázza meg a falakon burjánzó vadszőlő és a fenyőfákkal körülölelt, hatalmas udvar. A hely atmoszférája tökéletes alap meghitt esküvőkhöz és könnyed összejövetelekhez egyaránt. Gasztronómiánk mottója pedig: füst és buborék… A füstben prémium alapanyagokból készülnek a grill- és BBQ ételek.
A borvidék legjobbjai mellett messzi tájakról érkezett különleges ízek is gazdagítják repertoárjukat.

Miért pont +52?

Erre egy kis történelmi kitekintés után kaphatunk választ:

„Ez a régi korokat megélt, közel 200 éves létesítmény valaha Etyek központi pincéje volt. Találkozópontként szolgált a helyi szőlő- és bortermelők, valamint a Törley Pezsgőpincészet között. A helyiek ide hordták be a szőlőt, majd később a bort, a Törley pedig innen szállította Budafokra a termést, hogy pezsgőt készítsen belőle. Helyi legenda, hogy az épület U alakú pincejárata a lehető legpraktikusabb módon akkora, hogy könnyedén át lehet rajta hajtani egy lovaskocsival is, egyszerűsítve a rakodást.


Az elképzelés nem légből kapott, hiszen a mérete valóban lehetővé teszi a kocsizást, de sajnos nem tudjuk kipróbálni, mivel az évek során a pince egyik végét befalazták, valamelyik jóval korábbi átalakítási szakaszban. Az 2018-as felújítási tervek megalkotása során, a tervező Kiss Miklós és a főbérlő számára egyértelmű volt, hogy a terek megalkotásához jellemzően bontásokra lesz szükség. A cél az volt, hogy a századelős fényét kaphassa vissza az épület.


Az új terveknek megfelelően felszabadították az eredeti, pompás mennyezeti íveket, a hatalmas üveg ablakoknak köszönhetően ismét napfényben tündökölhet az éttermi rész, ahol megőrizték a 60-as években lerakott, jellegzetes türkiz és korall mozaikcsempéit is. Az acél, az üveg és a fa együttes használata, valamint a sok természetes fény üvegházas, átriumos hatást kelt. Megtartották a pince falán kúszó vadszőlőt, mely a hely természetes dísze lett és az átalakítások befejezése után az épület életre kelt.

Volt azonban egy kérdéses pont, ami fejtörést okozott. Ez a pince és az étterem padlószintje közötti, utóbbi javára írható plusz 52 cm. Erre az eltérésre a mai napig nem ismert logikus magyarázat, hiszen a 200 éves pincében ez az 52 centiméteres szintkülönbség még nem szerepelt. Az újratervezés során a plusz 52 cm-t megtartották, és a feladat megkapta a Plus 52 projektnevet. Ez a név akkor rajta ragadt, most pedig már hivatalosan és büszkén is viseli a rendezvényhelyszín a + 52 Event & Gastro Hall nevet. ”

Márton és a +52 egymásra találása minden vendég legnagyobb öröme lesz, hiszen így az igazán karakteres helyszín hozzá méltó, igazán karakteres ételeket kapott, tele szeretettel és gondoskodással.

Mit kell tudnotok a grillmesterről?

Márton végzett gyógy- és fűszernövény, valamint gombaszakértő. Lelkes vendéglátó, évek óta képzi magát a grillezés és a BBQ fortélyaiban. Legyen szó lassan, alacsony hőfokon végzett BBQ technikáról, vagy gyors, magas hőmérsékleten történő grillezésről a jókora tojás formát magára öltő Big Green Egg-el, akár 200 fő számára is szívesen sütöget. Imád kísérletezni mind az ízekkel, mind a technológiákkal, így a +52 mindig változó kínálatában nem csak a jól ismert grill és BBQ ételekkel találkozhattok, hanem időről időre tandoor sütőben vagy yakitori grillen készült finomságok is tányérra kerülnek.

A helyszínen én is megcsodálhattam a fent említett eszközöket, valamint a legújabb családtagot, a két napja érkezett pizzakemencét. Ebben a kemencében Márton csapattársa, a hely desszertjeiért is felelős Norbert, legnagyobb örömömre épp pizzatésztát és khachapurit tesztelt, így az elkészült alkotásokat, én is minőség-ellenőrzésem alá vonhattam. Hát erre mondják, hogy „Jókor, jó helyen” – Isteni finom volt minden!

A fiúk kísérleteztek és alkottak, Hobó pedig körülrajongta a művészeket. Már sejthetitek, hogy miért ő világ legszerencsésebb kutyája…Hobónak mindig jut pár finom falat az elkészült ételekből.

Mit kell tudni a helyszínről?

A +52 Event and Gastro Hall beltere 150-200 fő befogadására alkalmas. Kiss Miklós által tervezett épület mellett pedig Etyek legrégebbi borospincéjében is lehetőségünk van az események megtartására.
Jó idő esetén az óriási üveg ajtóknak hála teljesen összenyitható a belső tér és a kert.
Kültéri események szervezésére az udvar pedig több mint tökéletes.

A +52 helyszíne egy gyönyörű vászon, melyre Márton álmodja meg a tartalmat és rengeteg ötlete van. Az épület feletti vadregényes területre pihenő sarkokat tervez az elvonulni vágyóknak, a tetőre fűszernövény kertet álmodott meg, a kis domb fenyőfákkal árnyékolt része pedig szerinte is tökéletes szertartáshelyszínként szolgál majd a jövőben házasulandóknak.

A helyszín hétköznapokon ugyan zárva tart, hiszen kizárólag rendezvényekre nyitnak ki, azonban Márton és csapata vár mindenkit, legyen szó akár esküvőről vagy céges eseményről. Jó hír, hogy a tavasz beköszöntével a nagyközönség számára is látogatható rendezvények száma is növekszik, hisz különböző, húsközpontú workshopokkal várják az érdeklődőket.


Itt a helye mindenkinek, aki imádja a füstös ízeket, a gasztronómiát és szeretné elsajátítani a tökéletesen elkészített húsok for
télyait.A csapatépítőkön Márton és csapata gondoskodik a programok interaktivitásáról és Velük együtt készíthetnek a vendégek grill, bbq, tandoor ételeket, vagy akár saját pizzát is.

Azok a házasodni készülő párok, akik egy laza és kötetlen hangulatú esküvőre vágynak, itt igazi álomhelyszínt találnak, optimális távolságra a fővárostól.

Irány Etyek, menjetek és nézzétek meg a +52-t, teszteljétek az ételeket a nyílt napokon és a workshopokon, szeressetek bele Ti is Stoller Márton birodalmába!

Web: http://plus52.hu/

Email: hello@plus52.hu

Cím: Kálvária tér 1, Etyek 2091, Magyarország

Vélemény, hozzászólás?