KONCEPCIÓ, EMBERKÖZELISÉG, MINIMALIZMUS – ODÚ DESIGN

2020-04-15 Kitti

A YESS Talks! a YESS EVENT HIRE blogsorozata, ahol számunkra kedves, a rendezvényszakma területén tevékenykedő alkotók és márkák történeteit mutatjuk be az olvasóknak. Mi a YESS-nél, törekszünk az előremutatásra, a fejlődésre, a hazai rendezvénypiac színesítésére és tudjuk, hogy ezen törekvéseinkkel nem vagyunk egyedül. Nem titkolt szándékunk, hogy virtuálisan még közelebb kerüljenek az inspiráló, újító, előremutató hazai szolgáltatók közönségükhöz. Célunk, hogy minél többen megismerjék a márkák mögött álló emberek történeteit, ihletének forrását és a szakma szeretetének mozgatórugóját.  

Huszár Zsanett és Varsányi Erzsébet, az Odú Event és Odú Design alapítói meséltek nekünk.

 

Kérlek meséljetek a vállalkozásotokról.

Eredetileg ketten – Erzsi és Zsani – alapítottuk vállalkozásunkat, az Odú Eventet/Odú Design-t, még közös egyetemi éveinkben. Mindketten a KREA Kortárs Művészeti Iskola enteriőr tervező – belsőépítész szakán végeztünk (Erzsi jelenleg itt oktat stílustervezést), és hamar rájöttünk, hogy jó csapatot alkotunk, igy 2013-ban megalapítottuk közös vállalkozásunkat. Azóta is megannyi projektet vittünk végig közösen, eleinte főleg lakberendezés-enteriőrtervezés területen, majd az enteriőrstyling munkák során 2016-ra eljutottunk az esküvői dekorok világába. Ebben az évben kaptunk három felkérést is esküvői dekorra, és meglepve tapasztaltuk, mennyire élveztük ezeket a munkákat. Mindketten eléggé romantikus lelkek vagyunk, és szeretjük szívből végezni a munkánkat, így a párok nagy napjára való készülés mindkettőnknek testhezálló feladat. Továbbá azért is vonzott minket ez a világ, mert egy még kiaknázatlan területnek láttuk, ahol a koncepcióban való gondolkodás és a formatervezés gyerekcipőben járt, valamint úgy gondoltuk, hogy az enteriőrtervezésben elsajátított tervezői gondolkodásmódunkkal igazán újat tudnánk hozni a piacra. Minden esküvőnél arra törekszünk, hogy egységes koncepción alapuló dekoráció legyen a végeredmény, mely mindig különleges és személyes.

Jámbor Zsófia

2016-ban elkezdtünk felkeresni olyan szolgáltatókat is, akik hasonlóan gondolkodnak és nyitottak az együttműködésre, így alakult meg csapatunk, a Barefoot Wedding Style. Ennek köszönhetően ma már nem csak mint Odú Event készítünk esküvő- és rendezvénydekorációt, hanem egy szuper csapat részeként is, és eljutottunk oda, hogy tele van minden szezonunk esküvőkkel.

A téli időszakban pedig rendezvényeket dekorálunk, illetve emellett az Odú Design-on belül enteriőr- és termékstylinggal foglalkozunk – pl kampányfotózásokhoz készítünk berendezéseket, vagy magazinok számára stylingolunk enteriőröket, továbbá kisebb vállalkozásoknak, iparművészeknek segítünk megkomponált, az arculatukat híven tükröző styling képeket készíteni termékeikről, szolgáltatásaikról.


Mi az a 3 szó, ami leginkább jellemzi a
z Odú Designt?

Koncepcióban való gondolkodás, emberközeliség, minimalizmus.

A koncepcióban való gondolkodás alapvetően a munkamenetünket, gondolkodásmódunkat tükrözi, mely minden egyes projektünkben központi szerepet kap. Az emberközeliség vállalkozásunk baráti léptékére utal, illetve arra, hogy egy munkát sem tudunk csupán pénzbevételi forrásnak felfogni, minden projektet szívvel-lélekkel próbálunk csinálni, és nagyon fontos számunkra, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki a megrendelőkkel. Ez az esküvők esetében különösen fontos, hiszen ez egy rendkívül bensőséges, bizalmat igénylő terület. A minimalizmus pedig a stílusunkat jellemzi, szeretjük a minimál anyagokat és formákat, az egyszerűséget, és próbálunk mellőzni minden felesleges sallangot.

balra: Just Stay Natural // jobbra: Jágity Fanni, helyszín: Kilroy was here

Mik a kedvenc trendjeitek jelenleg?

Alapvetően tervezéskor nem trendekben szoktunk gondolkodni, szeretünk szabadon asszociálni, így az inspirálódás időszakában teljesen különböző területekről merítünk ihletet, és ezeket az érzeteket igyekszünk atültetni az adott projektre úgy, hogy azok a megrendelőhöz, és az enteriőrhöz is illeszkedjenek. Ettől függetlenül természetesen figyelemmel kísérjük a különböző trendeket is, de próbálunk mindig valami újat, egyedit alkotni. Ha mégis meg kéne nevezni valamit, a japán virágkultúra mostanában különösen nagy hatással volt ránk, szerelmesei lettünk a szépen megkomponált, ikebana virágművészetből inspirálódott kortárs minimál virágkompozícióknak. Építészetben pedig szeretünk visszanyúlni a klasszikusokhoz, a Bauhausból induló modern építészet és design nagyon közel áll hozzánk, illetve mostanában a postmodern építészetet is figyelemmel kísérjük. A katalán szobrász, Xavier Corberó és építész, Ricardo Bofill munkásságát különösen nagyra tartjuk, komplex világlátásuk és arányérzékük szinte felfoghatatlan magasság, egyben nagyon inspiráló számunkra.

balra: Andrea Szeghalmi Photograpy // jobbra: The Wedding Fox, helyszín: Városliget Café 1895

Mi inspirál Titeket leginkább?

Az esküvők esetében fő inspirációnk mindig maga a pár, megrendelőinkkel beszélgetve alakul ki egy közös irány, azok alapján, amilyen hangulatot elképzeltek, illetve amit mi még hozzájuk és a helyszínhez közelinek érzünk. Szerencsések vagyunk, mert megrendelőink rendszerint nagyon izgalmas igényekkel keresnek meg minket, ami rendkívül inspiráló. A helyszínekbe is nagyon bele tudunk szeretni, teljesen lázba jövünk, ha egy új, érdekes helyre tervezhetünk dekort, legyen szó akár egy minimál borgazdaságról, vagy épp egy borostyánfallal övezett családi kertről. Miután megismertük a párt és a helyszínt, elmerülünk a kreatív ötletelésben, inspirációk gyűjtésében, és megalkotjuk az esküvő koncepcióját, melyet egy hangulat-moodboardon prezentálunk a megrendelőknek. Ilyenkor nemcsak a virágokon gondolkodunk, hanem egyedi elemek gyártásába is sokszor belefogunk – így születnek például rézből hajlított ültetőkártya nevek, vagy beton gyertya- és vázatartók, esetleg egyedi táblák, ültetési rendek. Idén például egyik esküvőnkhöz Libéria tájaiból, elsősorban a Sapo Nemzet Park esőerdőjéből merítettünk inspirációt – mivel a pár jelenleg Libériában él – és az izgalmas virágokon kívül a szertartáshelyszínre óriás levél árnyékolókat terveztünk, a tánctér mellé pedig egy élőnövény installációt LED-es geometriai formákkal – nagy kockákkal, gömbökkel, rudakkal – vegyítve.

Bemer Miki, helyszín: Szőke M. Gábor Stúdió, KMM rendezvény

Kedvenc megvalósult munkáitok? Miért ezek állnak legközelebb a szívetekhez?

Az esküvők mind nagyon izgalmasak, és a legmeghatározóbb a párokkal való kialakult jó kapcsolat, leginkább ettől függ, hogy mennyire lesz szívünknek kedves egy adott projekt, azonban ezzel szinte sosem szokott gond lenni. 🙂 Ha mégis ki akarnék emelni egy munkát, az a Kreatív Mozi Műhely – egy filmes berendező cég – számára készített születésnapi rendezvény dekoráció lenne, ami különösen közel állt szívünkhöz. A rendezvény Szőke M. Gábor stúdiójában került megrendezésre, ami eleve egy nagyon izgalmas tér. A cég operatív vezetőjével – Matyák Fannival – pedig már többször is dolgoztunk együtt – 2016-ban Fanni és párja, Misi esküvőjét dekoráltuk, 2018-ban pedig irodát terveztünk a cégnek, így már megvolt a kialakult jó munkakapcsolat és bizalom, Fanni nagyon sok mindenben szabad kezet adott nekünk. Éltünk is a lehetőséggel, és egy merész, vagány, ugyanakkor részleteiben kifinomult dekort álmodtunk meg a cég arculatára szabva. A dekorációhoz, berendezéshez használhattuk a Kreatív Mozi Műhely kellék- és bútorraktárját – napokig eufóriában voltunk, ahogy válogattunk az izgalmasabbnál izgalmasabb tárgyak közt! Végül két napon át dolgoztunk a helyszínen, mire minden installáció összeállt, és minden bútor, szobor, és kiegészítő megtalálta helyét a térben.

Karancz Orsolya /The Antler projects/ – koncepció, csapat: Barefoot Wedding Style

Van olyan álomprojektetek, amit már régóta szeretnétek megvalósítani?

Álmodozni nagyon tudunk, így ez egy nehéz kérdés! 🙂 Álomprojektnek például el tudnánk képzelni egy olyan esküvőt vagy rendezvényt, ahol semmi akadálya annak, hogy egy nagy léptékű, szokatlan installációt, elemrendszert tervezzünk. Igyekszünk mindig valami egyedi, saját gyártású elemet készíteni/készíttetni projektjeinkhez, de ezidáig csak kisebb léptékű dolgokban volt alkalmunk gondolkodni, az anyagi korlátokra való tekintettel. Itthon még mindig van egy határ, amit nehéz átlépni, pedig ma már a legtöbb embernek lenne igénye grandiózusabb dekorációra b , és akár ők is hoznak hasonló inspirációkat pinterestről gyűjtve, így szomorú dolog szembesíteni őket ötleteik anyagi vonzatával. De bízunk benne, hogy idővel a kereslet is nagyobb lesz az igazán egyedi és különleges dekorációkra, és nekünk is lesz alkalmunk nagyobb szabású rendezvényeken dolgozni! A kültéri rendezvényeket különösen szeretjük, el tudnánk képzelni például egy óriási tisztáson egy esküvőt, ahol a fő dekorelem egy monumentális installáció lenne szertartás háttérként, a puszta közepén. Ha pedig mindez külföldön egy tengerparton, vagy netalántán Izland csodás tájain történhetne, az egy tökéletes álomprojekt lenne.

balra: Dombóvári Judit // jobbra: Dombóvári Judit, szappan: Pompom Natúrkozmetikum

Van bármilyen, a közeljövőben vagy jelenleg futó projektetek, amit bemutatnátok az olvasóknak?

Az elején már említettük pár szóban az Odú Design-t, de bővebben is mesélnénk róla, hiszen ezzel kezdődött minden. Néha kicsit lelkiismeret furdalásunk is van, hogy az esküvők és rendezvények mellett kevesebb időnk van nevelgetni ezt a területet, de szerencsére a szezonon kívüli időszakban mindig van pár izgalmas projektünk. A jövőben szeretnénk a termék- és enteriőrstylingra is nagyobb hangsúlyt fektetni, igyekszünk most erre tudatosabban készülni. Nagyon élvezzük a színek, anyagok, formák és beállítások játékát, hogy minden harmonizáljon egymással, és ne törjük meg az egyensúlyt. Továbbá egy jól stylingolt képpel megmutathatjuk a közönségnek azt az életérzést, stílust, amit az adott márka képvisel, vagy amit épp egy kampánnyal hirdetni szeretnének a tervezők, cégek, szolgáltatók. Ez a vizuális megjelenés az első, ami árulkodik a termékről, szolgáltatásról, így mindig nagy kihívás számunkra, hogy munkáinkkal tökéletesen át tudjuk adni a megrendelő által közvetíteni kívánt üzenetet.

Odú Design

https://www.odudesign.com/
odudesign@gmail.com
Telefon: Zsani 06305482987, Erzsi 06205573315
Facebook:
https://www.facebook.com/oduevent/
https://www.facebook.com/odudesign/
Instagram:
@oduevent https://www.instagram.com/oduevent/  
@odudesignhttps://www.instagram.com/odudesign/

 

Vélemény, hozzászólás?